2 december 2024

Wat is IPG/IPO of Schutzhund?

De sport IGP “Internationale Gebrauchshund Prufung” (Internationale Werkhondentest), voorheen bekend als IPO – “Internationale Prufung Ordnund” en voorheen bekend als Schutzhund, kan nu ook niet-Duitse herdersrassen omvatten. Beide zijn een driedelig trainings- en sportprogramma dat Speuren, Appèl en manwerk omvat. De Schutzhund-normen voor het derde deel, het beschermingswerk, zijn vergelijkbaar met die voor honden in politiewerk.

Geschiedenis
In 1899 richtte een jonge Duitse cavaleriekapitein, Max von Stephanitz, de Duitse Herdershondenclub van Duitsland op. Bijna alleen creëerde Stephanitz het Duitse herdershondenras. Hij stond aan het hoofd van de club die bekend staat als de SV, begon het stamboek en schreef de rasstandaard. Stephanitz formaliseerde ook wedstrijden en competities. Hij benoemde de rechters die de meest waardige concurrenten zouden selecteren uit deze trainingswedstrijden die de sport werden die we kennen als Schutzhund. De SV floreerde 36 jaar lang onder zijn absolute controle en is vandaag de dag de grootste en meest invloedrijke rasorganisatie ter wereld. Hij stelde ook een systeem van strikte controles in om de fokkerij van de Duitse herdershond te begeleiden.

De eerste Schutzhund-type proef werd georganiseerd in 1963 in Californië. Deze eerste proef was niet goedgekeurd en omvatte geen tracking. Nu is Schutzhund stevig gevestigd in de Verenigde Staten omdat deze werkhonden worden gebruikt door wetshandhaving, militairen, zoek- en reddingsoperaties (SAR), binnenlandse veiligheid (TSA), persoonlijke en huisbescherming en door vele andere openbare en particuliere organisaties en bedrijven, naast hobbyisten, sportliefhebbers en gezinnen die een betrouwbare beschermer, waakhond en gezinsdier willen.

IGP training duitse herder

Heden
In de moderne opzet van vandaag is er praktisch geen verschil tussen IGP,  Schutzhund en IPO. Beide werden ontwikkeld voor hetzelfde doel. IGP is de internationale standaard en had ooit een ander set regels zoals bepaald door het besturende orgaan van de FCI. Na regelwijzigingen in 2004, waarbij de SV (via de VDH, de all-breed Kennel Club van Duitsland) begon te voldoen aan de FCI-regels voor Schutzhund, zijn de normen vrijwel hetzelfde.

Duitse herders lijken veel van de Schutzhund-shows te domineren, hoewel een breder scala aan rassen kan deelnemen en vaak deelnemen aan IGP-shows. Technisch gezien kan elk ras worden getraind in Schutzhund-werk, maar zoals elke trainer weet, zijn niet alle individuele honden en niet alle hondenrassen geschikt voor dit werk. Het is echt een test voor een hond en vereist een hoog niveau van bekwaamheid op verschillende gebieden.

Het publiek heeft vaak een verkeerd beeld van dit type training. Ze zien vaak foto’s van honden die bijtwerk doen en zien een agressief en potentieel gevaarlijk dier. Wat ze niet weten, is hoe goed gecontroleerd deze honden moeten zijn. In tegenstelling tot sommige politiehonden en persoonlijke beschermingshonden die niet zo veel provocatie nodig hebben, moeten Schutzhund-honden strak getraind zijn en zijn ze over het algemeen behoorlijk veilig in het openbaar.

Regels en voorschriften
Onder de voorschriften van de SV is een basisvereiste gecontroleerde fok en waardigheid van de ouders. Een Duitse herdershond kan geen officiële registratiepapieren ontvangen tenzij beide ouders een Schutzhund-proef hebben doorstaan. Tenzij een hond slaagt voor het Schutzhund-examen, kan hij niet worden tentoongesteld op Conformatieshows en komt hij niet in aanmerking voor de begeerde V-beoordeling (Vorzüglich – Uitstekende Show- of Prestatiebeoordeling), mag hij niet meedingen naar de titel van Sieger of Siegeren (1e plaats Kampioensman of -vrouw van een nationale show), noch zal het worden aanbevolen voor fokken door een Körmeister (Raskundemeester).

Een geregistreerde Duitse herdershond die een Schutzhund-titel heeft verdiend, heeft voldoende bekwaamheid als werkhond aangetoond om in aanmerking te komen voor rasbeoordeling. De rasbeoordeling is een diepgaand onderzoek naar de structuur, temperament en stamboom van de hond, dat zowel een certificering van goede heupgewrichten als voldoende prestaties op een uithoudingstest (de AD) vereist. Honden die het goed doen bij de rasbeoordeling ontvangen een Köerklasse I (Kkl 1 – aanbevolen voor fokken) of Köerklasse II (Kkl 2 – geschikt voor fokken). Dit is een aanbeveling en beoordeling door een getrainde en erkende “Raskundemeester”-rechter die gekwalificeerd is om de geschiktheid van de hond voor fokken te certificeren. Door zijn toewijding aan Schutzhund en onwrikbare eis van strikt gecontroleerde fok, produceert de SV de beste Duitse herdershonden ter wereld!

Met deze methode zal het proces van het kiezen van de geselecteerde ouders, beide gecertificeerd voor fokken (KKLI/KKLII), helpen om de kwaliteit van het ras op een top wereldniveau te handhaven of te verbeteren. De Duitse herderspuppy’s geboren uit Schutzhund-dammen en verwekt door Schutzhund-honden hebben naar alle waarschijnlijkheid een gezond temperament en een hoge intelligentie. Wanneer de rasbeoordeling is gerangschikt en gecertificeerd als Köerklasse1 (Kkl 1) of Köerklasse 2 (Kkl 2). Deze beoordeling zou kopers moeten verzekeren van de hoogste kwaliteit fokken, en dat de eigenaar van een hond met deze certificering moeite, training en kosten heeft gemaakt, en grote toewijding heeft getoond om ervoor te zorgen dat ze geschikt en waardig zijn voor fokken.