31 mei 2024
Utz vom Haus Schütting

Bouw van Duitse herder: een Onderzoek

Over de bouw van de Duitse herder is nogal wat te doen. Iedereen vindt er wel iets van en dan is niet altijd even positief. Wat werkelijk de gevolgen zijn van de verschillen in bouw is alleen maar door onderzoek zichtbaar te maken. Zo’n onderzoek is er nu gedaan…

verschil werklijn en showlijn Duitse HerderEr werd door de onderzoekers allereerst gekeken naar de enorme verschillen in uiterlijk. De rasstandaarden mogen wereldwijd niet veel verschillen, maar de honden doen dat wel.

Dat wordt veroorzaakt door verschillende factoren: keurmeesters kunnen verschillende inzichten hebben, fokkers en hondenbezitters hebben die verschillen vaak ook. Bovendien heeft het ras zich opgesplitst in showlijnen en werklijnen. Voor dit onderzoek, dat in Engeland is gedaan, werd de Britse standaard bekeken. Die stelt dat “de bovenbelijning loopt vloeiend en zonder enige zichtbare breuk van de halsaanzet met een lichte helling tot de licht hellende croupe, waar de overgang naar de staart vloeiend is. De croupe is licht hellend, een vlakke of sterk hellende is ongewenst”. Verder is een te sterke hoeking in de achterbenen ongewenst.

Lees hier het volledige artikel