20 juli 2024

Speuren | Speurhond 1 en Speurhond 2

speuren afdeling A hondensport met Joep

Speurhond 1 (SPH1) en Speurhond 2 (SPH2) zijn onderdelen van het IGP hondensport programma, ook bekend als IPO. Dit onderdeel van het programma is gericht op het ontwikkelen en testen van de vaardigheden van een hond op het gebied van speuren.

Tijdens een SPH1 of SPH2 examen moet de hond een geurspoor volgen dat door een mens is uitgezet en een aantal voorwerpen vinden die op het spoor zijn achtergelaten. De moeilijkheidsgraad van het examen varieert tussen SPH1 en SPH2, waarbij het examen van SPH2 meer uitdagend is en hogere eisen stelt aan zowel de hond als de geleider.

Bij SPH1 is het spoor ongeveer 1200 pas lang en moet de hond ten minste 180 minuten na het leggen van het spoor beginnen met zoeken. Het spoor bevat 6 hoeken en de hond moet minstens 4 voorwerpen vinden.

Bij SPH2 is het spoor langer, 1800 pas, en de hond moet ten minste 180 minuten wachten voordat hij begint met zoeken. Het spoor heeft minstens 7 hoeken en de hond moet ten minste 7 voorwerpen vinden. Tevens bevat een SPH2 spoor een halve cirkel en een spits.

Beide sporen worden ongeveer een half uur voor aanvang voorzien van een verleidingsspoor.

Kortom, speurhond 1 en speurhond 2 zijn belangrijke onderdelen van het IGP hondensport programma en zijn bedoeld om de vaardigheden van de hond op het gebied van speuren en zijn relatie met de geleider te ontwikkelen en te testen.