De behendigheid is ontstaan in Engeland. In 1979 is behendigheid geïntroduceerd in Nederland. inmiddels is de behendigheid uitgegroeid tot een volwassen sport met veel wedstrijden. Aan zo’n wedstrijd nemen honderden honden deel en dit in verschillende klasse en wedstrijdvormen. Dit alles volgens de reglementen van K.N.K. Cynophilia/FCI.

Binnen de V.D.H. is het onderdeel “behendigheid” een jonge tak van sport. het grote aantal reacties van de V.D.H. leden leidde tot demonstraties en de oprichting van een werkgroep. Vanaf medio 1996 beoefenen er vele leden en kringgroepen actief deze sport. Zij doen met veel plezier aan wedstrijden mee. Naast deelname van deze wedstrijden houd de V.D.H. ook jaarlijks een kampioenschap van rasgenoten.

Behendigheid is een vorm van hondensport waarbij het contact tussen baas en hond centraal staat. Vanaf de kant van het trainingsveld is behendigheid vooral spectaculair en lijkt het zeer eenvoudig en gemakkelijk omdat de baas zoveel commando’s en signalen mag geven als hij/zij nodig vindt. Dit maakt het ook eigenlijk weer moeilijk, want hoe meer er mag, hoe meer er fout kan gaan. Behendigheid draagt zeker bij tot verbetering van de relatie baas-hond en zorgt voor een goede basis van andere takken van hondensport. De honden zijn immers allerlei situaties gewend waarin ze normaal nooit terecht zouden komen. Maar voor alle duidelijkheid: Ook bij behendigheid is een basis gehoorzaamheid nodig. Honden die niet goed luisteren kunnen niet vrij op handteken alle toestellen nemen en breken vaak uit om rond te rennen omdat zij energie kwijt willen.

Kringgroep De Grensstreek beschikt over een zeer complete behendigheid baan en voldoende ruimte om de agility hondensport te beoefenen. Deze behendigheid  training avonden zijn toegankelijk voor alle honden rassen.